BERITA & ARTIKEL
 

5 Julai 2013

TAKLIMAT KEPADA PEMBANTU MENTERI PERTANIAN , YANG BERHORMAT DATUK HAJI SAIRIN BIN HAJI KARNO


Kelihatan pihak Pengurusan dan Pegawai - pegawai Kanan KPD yang hadir semasa Taklimat Korporat KPD kepada Pembantu Menteri dan Industri Makanan yang baru, YB Datuk Haji Sairin bin Haji Karno. Taklimat disampaikan oleh Pengurus Besar KPD, Datuk(Datu) Basrun Haji Datu Mansor


Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan , YB Datuk Haji Sairin Haji Karno menerima cenderakenangan daripada Pengurus Besar KPD, Datuk(Datu) Basrun Haji Datu Mansor .

30 Mei 2013

MAJLIS PERASMIAN PESTA KAAMATAN DI KDCA PENAMPANG
PROJEK PERCUBAAN PENANAMAN ROCK MELON SECARA FERTIGASI DI PUSAT LATIHAN BELIA KPD-OISCA LAGUD SEBRANG, TENOM


Pengurus Besar KPD, Datuk(Datu) Basrun Hj. Dato Mansor menuai buah rock melon yang pertama yang dihasilkan di Pusat Latihan Belia KPD-OISCA Lagud Sebrang, Tenom.


Pengurus Besar KPD , Datuk(Datu) Basrun Hj. Dato Mansor dan Timbalan Pengurus Besar KPD, Tuan Hj. A. Sallih A. Labai bersama hasil tanaman buah Rock Melon.


Antara Tanaman buah Rock Melon yang berjaya dihasilkan oleh KPD di Pusat Latihan Belia KPD-OISCA Lagud Sebrang, Tenom.

2 Mei 2013

PENYERTAAN KPD DALAM MAJLIS PELANCARAN PROJEK BIOEKONOMI DI KOTA MARUDU PADA 02 MEI 2013


Pengurus Besar KPD, Datuk(Datu) Basrun Hj. Datu Mansor bersama YB Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili melawat gerai KPD.


Pengurus Besar KPD, Datuk(Datu) Basrun Hj. Dato Mansor menyerahkan cenderahati kepada YB Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili.


Pengurus Besar KPD , Datuk(Datu) Basrun Hj. Dato Mansor bersama YB Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili mencuba dan merasa sendiri buah nenas tisu kultur.


Pengurus Besar KPD, Datuk(Datu) Basrun Hj. Dato Mansor bertukar 'MOU' dengan CEO Bio Tech Corp. Dato' Dr. Mohd. Nazlee Kamal sambil disaksikan oleh YB Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili.


Antara reaksi penduduk kampung yang mengunjungi gerai KPD sempena Majlis Pelancaran Projek Bioekonomi di Kota Marudu.

20 Mac 2013

MAJLIS PENYERAHAN BEG SEKOLAH OLEH YB DATUK SADDI HJ. ABDUL RAHMAN , PENGERUSI KORPORASI PEMBANGUNAN DESA PADA 20 MAC 2013 DI SUKAU , SANDAKAN


Ketibaan Pengerusi KPD, YB Datuk Saddi Haji Abdul Rahman disambut oleh Timbalan Pengurus Besar KPD, Tuan Hj. A. Sallih A. Labai dan Pengurus Projek.


Pengerusi KPD, YB Datuk Saddi Haji Abdul Rahman bersalaman dengan ibubapa murid-murid sekolah yang hadir.


Timbalan Pengurus Besar , Tuan Hj. A. Sallih A. Labai menyampaikan sedikit ucapan kepada tetamu yang hadir.


Penyerahan beg sekolah oleh Pengerusi KPD, YB Datuk Saddi Hj. Abdul Rahman kepada salah seorang murid sekolah.


Timbalan Pengurus Besar KPD, Tuan Hj A. Sallih A. Labai menerima cenderakenangan dari pihak pengajur.


Pengerusi KPD, YB Datuk Saddi Haji Abdul Rahman bersalaman dengan ibubapa murid-murid sekolah yang hadir.

19-20 FEBRUARI 2013

PAMERAN BIO-BORNEO 2013 DI SUTERA HARBOUR RESORT PADA 19-20 FEBRUARI 2013


Pengerusi KPD, YB Datuk Saddi Haji Abdul Rahman bertukar dokumen Memorandum Persefahaman dengan Encik Stuart Soo, Pengarah Urusan Furley Bioextracts Sdn. Bhd.


Pengurus Besar KPD, Datuk(Datu)Basrun Hj. Datu Mansor sedang memberi penerangan mengenai peranan dan penglibatan KPD untuk membantu meningkatkan lagi Pembangunan Industri Bio-Teknologi di Sabah.

21 JANUARI 2013

MAJLIS PERHIMPUNAN BULAN KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN SABAH TAHUN 2013


16 JANUARI 2013

LAWATAN KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF BIOTECHNOLOGY CORPORATION SDN. BHD. KUALA LUMPUR, DATO' DR. MOHD NAZLEE KAMAL KE PUSAT PEMPROSESAN PELBAGAIGUNA KPD, LOKI KAWI, KOTA KINABALU PADA 16 JANUARI 201314- 18 NOVEMBER 2012

HARI PELADANG PENTERNAK DAN NELAYAN 2012


YAB Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman menandatangani plak sebagai tanda merasmikan produk “Moringa Tea” produk terkini KPD di Gerai Pameran KPD pada HPPN 2012, sambil di saksikan oleh Menteri Pertanian & Industri Makanan Sabah & Pengurus Besar KPD.


“Moringa Tea” atau nama saintifiknya Moringa Oleifera mengandungi nutrisi yang tinggi, dan merupakan tumbuhan yang tergolong dalam kelompok tumbuhan untuk kesihatan.


Produk terkini KPD Kosmetik berasaskan tanaman kalamansi dan Madu yang akan berada di pasaran.


Bahagian Depan Gerai Pameran KPD semasa HPPN 2012.

30 Oktober 2012

HARI INOVASI KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN


Kementerian Pertanian dan Industri Makanan Sabah (KPIM) telah menganjurkan Hari Inovasi pada 30 Oktober 2012 yang telah dirasmikan oleh YB Datuk Seri Panglima Hj. Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri Merangkap Menteri Pertanian & Industri Makanan Program ini diadakan di Dewan Serbaguna Wisma Pertanian Sabah dengan tema “Budaya Inovasi melalui Transformasi”.


Jabatan dan agensi di bawah KPIM telah mempamerkan hasil inovasi mereka masing-masing dan KPD turut serta dengan mempamerkan Hasil Inovasi berkaitan dengan Sistem Perayaan Kualiti.

14 Oktober 2012

KARNIVAL “JELAJAH DITEPATI KUDAT”


Penyedian gerai pameran KPD untuk acara “Jelajah Janji Ditepati” di Kudat


YAB Perdana Menteri Dato Seri Mohd Najib Tun Hj. Abdul Razak sedang memerhati produk-produk KPD sambil diberi penerangan oleh Pengurus Besar KPD. Karnival ini diadakan di seluruh negara yang dikendalkan oleh “Media Prima Conglomerate” yang bertujuan untuk menyebar maklumat terkini mengenai inisiatif transformasi Kerajaan kepada rakyat melalui pelbagai Jabatan & Agensi Negeri dan Persekutuan. Kudat merupakan destinasi yang ke lapan dalam sisi jelajah ini


Pengurusan dan Pegawai Kanan KPD bergambar bersama Pengurus Besar KPD

25 SEPTEMBER 2012

SESI PERCAMBAHAN MINDA


Sesi Percambahan Minda telah diadakan pada 25 September 2012 yang melibatkan Unit Pembangunan Produk, Unit Perhubungan Awam, Bahagian Tanaman Pertanian dan Bahagian Pemasaran. Sesi ini membincangkan prospek dan potensi produk baru KPD yang berasaskan tanaman kalamansi dan madu lebah. Produk yang berasaskan tanaman kalamansi dan madu lebah boleh didapati di pasaran pada masa terdekat

21-24 SEPTEMBER 2012

PAMERAN EKSPO ANTARABANGSA SABAH (SIE 2012)


Pengurus Kumpulan Pemasaran KPD, Puan Natalie Chow sedang memberi penerangan kepada salah seorang pengunjung di Gerai Pameran KPD.


Kpd Menyertai Pameran Ekspo Antara Bangsa Sabah(Sie 2012) Di Sutera Harbour Resort Kota Kinabalu Pada 21 Hingga 24 September 2012.

20 September 2012

MAJLIS PENYAMPAIAN ANUGERAH PENARAFAN BINTANG TAHAP KECEMERLANGAN PENGURUSAN KEWANGAN BERDASARKAN INDEKS AKAUNTABILITI BAGI TAHUN 2010


Sesi bergambar Ketua-Ketua Jabatan dan Agensi Kerajaan Negeri yang telah menerima Anugerah Tahap “4-Bintang” bersama dengan YAB Datuk Seri Panglima Musa Hj. Aman, Ketua Menteri Sabah Merangkap Menteri Kewangan. KPD merupakan salah sebuah agensi penerima Anugerah berkenaan


Pengurus Besar KPD, Datuk Datu Basrun Hj. Datu Mansor menerima Anugerah Tahap Kecemerlangan “4- Bintang” daripada YAB Datuk Seri Panglima Musa Hj. Aman. Anugerah ini merupakan satu lagi pencapaian yang membanggakan bagi KPD dan penilaian berdasarkan kepada prestasi pengurusan kewangan

14 SEPTEMBER 2012

AKTIVITI MALAM "JOM BERSUKARIA KPD"Malam “Jom Bersukaria” yang diadakan di Kompleks Pemasaran KPD, Tanjung Lipat pada 14 September 2012 ia telah dihadiri oleh anggota KPD dan pihak pengurusan KPD. Acara karaoke yang turut diadakan memeriahkan lagi suasana di malam tersebut.

4 SEPTEMBER 2012

MESYUARAT KHAS AHLI LEMBAGA PENGARAH KPD


Mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah yang telah diadakan pada 4 September 2012 di Bilik Mesyuarat KPD di pengerusi oleh YB Datuk Saddi Hj. Abd. Rahman, Pengerusi KPD

31 Ogos 2012

MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 55 TAHUN DI KOTA KINABALU, SABAHPerbarisan Korporasi Pembangunan Desa memberi tabik hormat kepada tetamu kehormat Ketua Menteri Sabah sempena Hari Kemerdekaan Malaysia ke 55 tahun yang diadakan di Kota Kinabalu, Sabah.


Sebahagian daripada pemerhati perbarisan Hari Kemerdekaan Malaysia pada 31 Ogos 2012

27 Ogos 2012

CERAMAH PENCEGAHAN DAN KESELAMATAN KEBAKARAN DI PUSAT PEMASARAN KPD TANJUNG LIPAT, LIKAS


Sebahagian kakitangan KPD mendengar Ceramah Pencegahan dan Keselamatan Kebakaran dari Balai Bomba Dan Penyelamat Bandaraya Kota Kinabalu di sampaikan oleh En. Donald S. R. Gans


Kakitangan KPD juga diberi peluang dan tunjuk ajar cara-cara menggunakan alat pemadam api dengan betul untuk memadam sesuatu kebakaran berlaku dan diperhatikan oleh kakitangan lain.

9 Ogos 2012

MAJLIS BERBUKA PUASA BERSAMAAN ANAK-ANAK YATIM KORPORASI PEMBANGUNAN DESA PADA 9 OGOS 2012 BERSAMAAN 20 RAMADHAN 1433H DI BEACH HOTEL


Bacaan doa oleh Ustaz Hj. Awalludin Nasution. Jemputan Khas Ahli Lembaga Pengarah KPD yang turut hadir pada malam tersebut


Sebahagian anak-anak yatim yang menerima sumbangan amal dari KPD di sempurnakan oleh Datuk Saddi Hj. Abdul Rahman, Pengerusi Lembaga Pengarah KPD, diperhatikan oleh Datu Basrun Hj. Datu Mansor, Pengurus Besar KPD dan Ahli Lembaga Pengarah KPD yang lain.


Gambar kenangan Ahli Lembaga Pengarah KPD bersama anak-anak yatim seramai 20 orang dari Rumah Anak Yatim AS-SAKINAH, TAMAN PANTAI LOK KAWI, KINARUT.

19 Julai 2012

PERASMIAN SEMINAR HASIL KAJIAN TERNAKAN KAMBING BOER PROJEK TECHNOFUND MOA DI HOTEL PROMENADE


Seminar Hasil Penyelidikan Kajian Ternakan Kambing Boer Projek Technofund MOA adalah anjuran bersama KPD, UPM, & JPHPT yang dirasmikan oleh YB DATUK SERI PANGLIMA HAJI YAHYA HUSSIN, Timbalan Ketua Menteri Sabah Merangkap Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah


YB Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin sedang bertanyakan sesuatu mengenai pameran yang telah di lawat.


Gambar menunjukkan panel pembentang kertas kerja dari UPM dan KPD. Dari kiri Dr. Mohd. Sharom Salisi(KPD), Prof. Madya Dr. Azhar Kasim(JPHPT), Ir. Harun Hj. Abas(JPHPT) selaku pengerusi pengulungan, Prof. Dr. Mohd. Zamri Saad(UPM), Dr. Mutarin Damshik(JPHPT) dan Prof. Madya Dr. Md. Zuki Abu Bakar(UPM).


Sebahagian para peserta Seminar yang hadir.

14 Julai 2012

PAMERAN MINI MAHA, PAPAR


Kunjungan orang ramai ke gerai KPD sempena pameran Mini MAHA, Papar

3 Julai 2012

MESYUARAT MAJLIS BERSAMA JABATAN(MBJ)


Mesyuarat di pengerusikan oleh Pengurus Besar Datu Basrun Hj. Datu Mansor


Ahli Jawatankuasa yang turut hadir ketika mesyuarat tersebut dijalankan.

27 Jun - 1 Julai 2012

KARNIVAL USAHAWAN IKS/SDSI SABAH DIADAKAN DI KOMPLEK SUKAN KOTA KINABALU


Gerai pameran dan promosi jualan produk Korporasi Pembangunan Desa semasa Karnival Usahawan IKS/SDSI Sabah.

30 Jun 2012

PERTANDINGAN BOWLING KORPORASI PEMBANGUNAN DESA ANJURAN KELAB DESA DI CENTRE POINT SABAH KOTA KINABALU


Bergambar ramai bersama Pengerusi KPD YB. Datuk Saddi Hj. Abdul Raham dan Pengurus Besar KPD, Datu Basrun Hj. Datu Mansor.


Aktiviti semasa pertandingan berjalan lancar.

16 Jun 2012

KORPORASI PEMBANGUNAN DESA MENYERTAI PAMERAN MAJLIS PERASMIAN PUSAT KRAFTANGAN SABAH DIRASMIKAN OLEH YANG AMAT BERHORMAT DATUK SERI PANGLIMA MOHD. NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK PERDANA MENTERI MALAYSIA DI KENINGAU


Kunjungan orang ramai ke gerai KPD sangat-sangat mengalakkan semasa pameran tersebut


Buah Pamelo salah satu produk keluaran KPD.


'Borneo Honey Bee' KPD adalah sebuah produk keluaran KPD.

7 Jun 2012

LAWATAN PENGURUS BESAR KE PROJEK BURUNG WALIT KABANG, PAPAR.


Bentuk rumah burung walit di Kg. Kabang, Papar


Sebahagian ruang dalam rumah burung walit di Kg. Kabang, Papar

7 Jun 2012

LAWATAN PENGURUS BESAR DAN TIMBALAN PENGURUS BESAR KORPORASI PEMBANGUNAN DESA KE PROJEK TERNAKAN KAMBING BOER DAN TERNAKAN AYAM KAMPUNG DI KELATUAN DAN KABANG, PAPAR


Lawatan beliau ke projek Kambing Boer di Kg. Kelatuan, Papar.Lawatan Pengurus Besar KPD Datu Basrun Hj. Datu Mansor dan Timbalan Pengurus Besar Tuan Haji Ag. Sallih Ag. Labai ke kandang Ternakan Ayam Kampung, Di kg. Kabang, Papar dan diberi penerangan oleh Dr. Carwan Cerma dari Bahagian Poultri KPD.

30 & 31 Mei 2012

PESTA KAAMATAN DI KDCA, PENAMPANG


Inilah reka bentuk gerai Kementerian Pertanian dan Industri Makanan Sabah dan Jabatan serta Agensi di bawanya.


Lawatan Ketua Menteri Sabah ke gerai jualan KPD sempena Pesta Kaamatan dibawa satu bumbung Kementerian Pertanian dan Industri Makanan pada 30 Mei 2012


Lawatan TYT ke gerai KPD pada 31 Mei 2012

28 Mei 2012

MAJLIS PERASMIAN BANGUNAN PENTADBIRAN PUSAT LATIHAN KPD-OISCA


Turut hadir dari kiri Datuk Saddi, YB.Ahmad Bujang, Datuk Bobbey Suan dan Datu Basrun Hj. Datu Mansor.


Ketibaan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Hj. Aman


Memberi ucapan alu-aluan dan merasmikan bangunan pentadbiran latihan belia KPD-OISCA Lagud Sebarang Tenom


Dengan berbesar hati Ketua Menteri Sabah menandatangani "Perasmian Bangunan Pentadbiran Pusat Latihan Belia KPD-OISCA Lagud Sebrang, Tenom pada 28 Mei 2012

18 Mei 2012

LAWATAN PEGAWAI JABATAN PERKHIDMATAN AWAM PERSEKUTUAN


Lawatan Pegawai dari Jabatan Perkhidmatan Awam Persekutuan Ke Projek Cendawan Shiitake di Kg. Togudon, Moyog. Kelihatan dalam gambar, para pelawat sedang mendengar taklimat di Pusat Pengumpulan Hasil KPD dan tinjauan ke pondok perserta cendawan.

14 & 15 Mei 2012

KURSUS INOVATIF & KERATIF DI KPD TANJUNG LIPAT, LIKAS


Bergambar menunjukkan kumpulan-kumpulan peserta yang terdiri dari berbagai Bahagian dan Unit di KPD


Sessi 'Brainstorming' dari semua peserta yang terlibat.

12 Mei 2012

PESTA KAAMATAN PERINGKAT DAERAH PAPAR


Lawatan YB. Datuk Hj.Abd.Rahim Ismail ke gerai pameran dan jualan KPD sempena Pesta Kaamatan peringkat daerah Papar diiringi oleh YB Datuk Gulam Haidar dan YB Datuk Rosnah Shirlen.

11 Mei 2012

LAWATAN PENGURUS BESAR KPD KE PROJEK TANAMAN MORINGA, TENOM


Tanaman Moringa amat sesuai ditanam di daerah Tenom


Bergambar sebagai kenangan di Ladang tanaman Moringa, Tenom

9 Mei 2012

MAJLIS PERASMIAN EKSPO PERTANIAN PUTATAN 2012


Kehadiran tetamu kehormat terdiri dari kiri YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri Sabah merangkap Menteri Pertanian dan industri Makanan Sabah, Y.A.B. Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Ketua Menteri Sabah dan Datuk Ismail Salam, Pengarah Jabatan Pertanian Sabah


Bergambar bersama YB Datuk Seri Panglima Hj. Yahya Hussin, YBhg.Datu Basrun Hj. Datu Mansor, Pengerus Besar KPD, YBhg. Datuk Ismail Salam, Pengarah Jabatan Pertanian Sabah, dan Puan Natalie Chow, Pengurus Kumpulan (Pemasaran) KPD semasa lawatan beliau ke gerai KPD


Penyerahan Sijil penyertaan oleh Ketua Menteri Sabah kepada Pengurus Besar KPD

25 Februari 2012

PERTAMA KALI KPD EKSPORT BOER KE SEMENANJUNG


Korporasi Pembangunan Desa mengeksport kumpulan pertama kambing boernya ke Semenanjung Malaysia sebanyak 90 ekor.


Pemeriksaan terakhir memastikan kambing dalam keadaan setabil sebelum terbang dilakukan oleh Dr Mohd Shahrom Salisi, Pengurus Projek (Ternakan)


KPD adalah agensi dibawa Kementerian Pertanian dan Industri Makanan sebagai pembengkal daging kambing boer yang berkualiti tinggi dan selain itu bertujuan untuk pembiakan dan eksport.

 

14 hingga 16 Februari 2012

Kursus Dalaman ISO KPD


Ceramah disampaikan oleh En Idurs Ali, sebagai Juruperunding Kanan, dari Sirim Training Services


Kelihatan Timbalan Pengurus Besar, KPD Tuan Haji Awang Salleh Ag. Labai sedang Berbincang diantara pegawai-pegawainya dalam bengkel tersebut


Di penghujung kursus, En. Idrus Ali menerima cenderakenangan berbentuk barangan produk KPD disampaikan oleh Tuan Haji Awang Salleh Hj. Ag. Labai, Timbalan Pengurus Besar KPD


Bergambar beramai-ramai sebagai kenang- kenangan terdiri dari ketua-ketua Bahagian, Kawasan dan Penolong Kanan KPD seluruh Sabah

 

21 Januari 2012

Jamuan Tahunan KPD 2011


Ketibaan Yang Berhormat Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin dan Isteri ke Majlis Jamuan Tahunan KPD 2011 di Magellan Grand Ballroom, Magellan Sutera, Kota Kinabalu


Dif-Dif jemputan yang hadir pada malam tersebut dari kiri Pengerusi Penganjur, Presiden Kelab Desa En. Samry Suhaimin, Pengurus Besar KPD Datu Basrun Hj. Datu Mansor, SUT KPIM YBhg. Datuk Hj. Ujang Hj. Sulani, Pembantu Pertanian dan Industri Makanan YB Datuk Hj. Musbah Abd. Rahman,Pengerusi KPD YB Datuk Saddi Hj. Abd. Rahman, Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah YB Datuk Seri Panglima Hj. Yahya Hussin dan isteri YBhg. Datin Seri Panglima Hajjah Siti Jouyah Md. Yunin, YBhg. Noridah Jambri, isteri kepada Pengerusi KPD, YBhg. Datin Diana Wazir, isteri kepada Pembantu Pertanian dan Industri Makanan, YBhg. Datin Hajjah Saudah Hj. Salleh isteri kepada SUT KPIM dan YBhg. Datin Zakiah Hassan isteri kepada Pengurus Besar KPD


Datu Basrun bin Hj Datu Mansor , Pengurus Besar KPD dan Pengerusi KPD , YB Datuk Saddi Hj. Abd. Rahman memberikan ucapan alu aluan.


YB Datuk Seri Panglima Hj. Yahya Hussin Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah Merangkap Timbalan Ketua Menteri Sabah


Kenangan keluarga YB Datuk Saddi serta tetamu lain yang hadir


Penerima Sijil Anugerah Jasamu di kenang


Penerima Khidmat Cemerlang dalam Jamuan Tahunan KPD 2011 pada 20 Januari 2012


Penerima Anugerah Projek - projek dan Usahawan Terbaik


Penyampaian Cenderakenangan daripada Pengurus Besar KPD dan Pengerusi KPD kepada YB Datuk Seri Panglima Hj. Yayah Husin, Menteri Pertanian dan Industri Makanan


Penyampaian hadiah cabutan tiket bertuah yang disampaikan oleh YBhg.Datin Seri Panglima Hajjah Siti Jouyah Md. Yunin, diiringi oleh Ybhg. Hajjah Zakiah Hassan dan Encik Samry Suhaimin.


Barisan Ahli Jawatan Kuasa Protokal Sambutan serta AJK lain semasa Majlis Jamuan Tahunan KPD 2011 pada 20-1-2012 di Magellan Grand Ballroom, Magellan Sutra, Kota Kinabalu

 

17 NOVEMBER 2011

SIRIM Berhad Dan INDUSTRI KOSMETI DAN MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERJANJIAN (MoA)


Berucap ialah Dr. Hj. Zainal Abidin Mohd Yusof, Pemangku Presiden dan Ketua Eksekutif SIRIM Berhad yang bercakap mengenai objektif MoA untuk menghasilkan produk-produk kosmetik yang bermutu tinggi agar mempertingkatkan mutu industri di Sabah. (Kiri) dan Datu Basrun Haji Datu Mansur, Pengurus Besar KPD berucap dengan jalinan kerjasama dan pemindahan di antsra SIRIM dan KPD boleh membantu komuniti atau petani di bawah anaungan KPD mencapai taraf ekonomi yang lebih baik dan menambah sumbar pendapatan. (Kanan)


Sirim dan KPD (Sabah) Bangunkan Produk Penjagaan Diri Berasaskan Estrak Limau Kasturi dan Madu Lebah. Estrak limau kasturi sebagai bahan asas untuk menghasilkan serum pelembab, pembersih muka, badan dan syampu rambut, serta produk pelembab bibir menggunakan madu lebah


Sirim diwakili oleh Dr Hj Zainal Abidin Mohd Yusuf,Pemangku Presiden dan Ketua Eksekutif Sirim Berhad manakala KPD diwakili oleh Pengerusi YB. Datuk Saddi Bin Abdu Rahman dalam Majlis Menandatangai Memorandum Perjanjian (MoA) untuk menghasilan produk-produk kosmetik bermutu tinggi pada 17 November 2011


Kelihatan pegawai - pegawai KPD yang turut sama menghadiri taklimat SIRIM Berhad akan mengenai penyelidikan dan pembangunan dalam menghasilkan produk penjagaan diri menggunkan estrak limau kasturi dan madu lebah

 

6 - 9 OKTOBER 2011

HARI PELADANG, PENTERNAK DAN NELAYAN (HPPNS) 2011


BUNTUI merupakan sejenis pokok keladi hutan yang boleh dibuat kertas dihasilkan oleh Usahawan Kertas Buntui Borneo dibawah seliaan PUAN DESA, Korporasi Pembangunan Desa


rojek Ternakan Ayam Kampung (1 Azam) juga menjual hasil-hasil mereka sempena HPPNS 2011


Kunjungan orang ramai sambil meneka Bee Healthy yang baru dirasmikan oleh Ketua Menteri Datuk Musa Haji Aman di gerai Korporasi Pembangunan Desa


andangan di dalam dan luar gerai KPD berkonsepkan Teknologi hiasan tanaman herba disekitarnya


Perayaan Hari Peladang Penternak dan Nelayan 2011 dirasmikan oleh Y.A.B. Datuk Seri Penglima Musa Haji Aman Ketua Menteri Sabah (Tengah) diiringi oleh YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin (Kiri) Timbalan Ketua Menteri, merangkap Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Negeri Sabah dan Ybhg. Datuk Haji Ujang Haji Sulani Setiausaha, Tetap Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan Negeri Sabah pada 6.10.2011


Majlis Penutupan disempurnakan oleh YB. Datuk Haji Musbah Jamli, Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Negeri Sabah


Lawatan Y.A.B. Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Ketua Menteri Sabah ke gerai Korporasi Pembangunan Desa sempena HPPNS disambut hormat oleh YBhg. Datu Basrun Haji Mansor dan barisan pegawai penyambut tetamu di mana Ketua Menteri juga sempat merasmikan pelancaran bungkusan baru Lebah Madu (Bee Healthy) keluaran KPD

 

15 SEPTEMBER 2011

Majlis Sambutan Aidilfitri KPD 2011


Pengerusi KPD, YB Datuk Saddi Hj. Abdu Rahman dan Isteri selaku hos Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2011 bergambar bersama Pengurus Besar KPD, Datu Basrun Haji Datu Mansur dan isteri


Gambar beramai-ramai bersama Ahli Jawatankuasa Penganjur Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2011 pada 15 Sptember 2011


Para jemputan dan Katitangan KPD yang hadir pada Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2011


Masing-masing tak melepaskan peluang untuk menyumbangkan lagu dengan merdu

 

21 OGOS 2011

KUNJUNGAN PENGURUS BESAR KE TAMU KPD DI TANJUNG LIPAT, TELUK LIKAS KOTA KINABALU PADA 21 OGOS 2011


Pengurus Besar KPD juga berminat melihat dan memilih hasil-hasil Keluaran petani oleh peserta KPD


Selain produk-produk pertanian beliau juga melawat gerai produk agensi lain yang menyertai tamu KPD


Sayur-sayuran tanah tinggi dari KPD Kundasang juga ada dijual pada setiap tamu KPD


Beliau berpuas hati dengan pencapaian jualan hasil-hasil tani dan ternakan seperti daging kambing,kerbau dan lembu yang begitu laris pada waktu singkat


Orang ramai berpusu-pusu mengunjungi Tamu KPD seawal jam 5:30 pagi


Longgokkan buah-buahan tempatan yang ada dijual semasa Tamu KPD

 

27 Julai 2011

MAJLIS KESYUKURAN KAKITANGAN KPD BERSAMA PENGURUSAN SEMPENA MENYAMBUT BULAN RAMADHAN 2011


Ketibaan Pengurus Besar KPD Datu Basrun Hj. Datu Mansor disambut oleh ahli Kesatuan dalam satu Majlis Kesyukuran anjuran Kesatuan Serkerja KPD pada 27 Julai 2011


Majlis Kesyukuran Kakitangan KPD bersama Pengurusan sempena menyambut Bulan Ramadhan 20112011


Ketibaan Pengerusi KPD YB. Datuk Saddi Hj. Abdul Rahman disambut oleh Ahil-Alih Kesatuan Sekerja KPD


Ucapan alu-aluan oleh Presiden Kesatuan Sekerja KPD Tuan Haji Joibi Dambul dalam majlis tersebut


Tuan Haji Joibi Dambul Presiden Kesatuan Sekerja KPD memberi sepatah dua kata pada para hadirin


Majlis Kesyukuran juga dihadiri oleh Timbalan Pengurus Besar KPD Tuan Haji Awang Salleh Awang Labai (Kiri)


Ucapan alu-aluan dari Y.B Datuk Saddi Hj. Abdul Rahman sambil memuji kerjasama pihak Pengurusan dan Kesatuan Sekerja begitu mantap.


Para jemputan dari KPD kawasan dan kakitangan Ibu pejabat KPD yang hadir dalam majlis tersebut.


Penyampaian Cenderamata Kesatuan pada Pengurus Besar KPD Datu Basrun Hj. Datu Mansor oleh Tuan Hj. Joibi Dambul


Penyampaian Cenderamata kepada Pengerusi Korprat KPD YB. Datuk Saddi Hj. Abdul Rahman selaku Pengerusi Baru KPD oleh Tuan Haji Joibi Dambul.


Pengurus Besar Menyampaikan cendera kenangan pada pesara-pesara Ahli Kesatuan Sekerja KPD


Pihak pengurusan sangat berpuas hati atas kerjasama yang diberikan oleh kakitangan KPD dalam satu Majlis Kesyukuran sempena menyambut bulan ramadhan 2011 anjuran Kesatuan Sekerja KPD baru-baru ini

 

30 Jun - 3 Julai 2011

Pesta GATA Sipitang


Gerai pameran Korporasi Pembangunan Desa semasa Festival Gasing Dan Tamu Besar Daerah Sipitang (GATA Sipitang 2011) .


Antara produk-produk KPD yang dipamerkan semasa Festival GATA Sipitang 2011


Antara sebahagian daripada para pengunjung yang berminat dengan produk-produk yang dipamerkan oleh KPD.


Pengunjung yang berminat dengan pemprosesan Herba, Rempah dan Aromatik yang dipamerkan oleh KPD sempena Festival GATA Sipitang 2011


Puan Jamilah Lee, Pengurus Kumpulan Cendawan sedang memberikan penerangan kepada salah seorang pengunjung yang berminat dengan produk cendawan yang dipamerkan oleh KPD.


Gambar kenang-kenangan Pengurus Besar KPD, Pegawai KPD dan semua wargakerja KPD yang telah bertungkus lumus menjayakan gerai pameran KPD semasa Festival GATA Sipitang 2011.

 

16 Jun 2011

Majlis Program 1 Azam Sipitang


Yang Berhormat Tuan Haji Ahmad Bin Haji Bujang sedang menyampaikan sijil penyertaan kepada salah seorang peserta dan disaksikan oleh Yang Berbahagia Datu Basrun Datu Haji Mansor semasa Majlis Penyerahan Program 1 AZAM Daerah Sipitang


Yang Berbahagia Datu Basrun Haji Datu Mansor, Pengurus Besar KPD sedang memberikan cendera kenangan berupa produk keluaran KPD kepada Yang Berhormat Tuan Haji Ahmad Bin Haji Bujang, Ahli Dewan Undangan Negeri Sabah N.28 Sindumin, Merangkap Pengerusi Lembaga Industri Getah Sabah.


Yang Berhomat Tuan Haji Ahmad Bin Haji Bujang sedang menandatangan Buku Kehadiran, semasa Majlis Penyerahan Bantuan Program 1 Azam Peringkat Daerah Sipitang


Sebahagian daripada para peserta yang hadir semasa Majlis Penyerahan Bantuan Program 1 Azam Peringkat Daerah Sipitang di Dewan Serbaguna Sipitang


Yang Berhormat Tuan Haji Ahmad Bin Haji Buang sedang meneliti peralatan yang digunakan oleh projek penternakan ayam sambil disaksikan oleh Encik Rady Ramlee, Pengurus Kumpulan (Poultri) KPD.


Encik Rady Ramlee, Pengurus Kumpulan (Poultri) sedang memberikan keterangan mengenai peralatan yang digunakan oleh projek penternakan ayam kepada Yang Berhormat Tuan Haji Ahmad Bin Haji Buang sambil disaksikan oleh Yang Berbahagia Datu Basrun Haji Datu Mansor.


Yang Berbahagia Datu Basrun Haji Datu Mansor sedang berbincang dengan Yang Berhormat Tuan Haji Ahmad Bin Haji Buang, Pengerusi Lembaga Industri Getah Sabah.

14 Jun 2011

Majlis Program 1 Azam Papar


Majlis Penyerahan Bantuan Program 1 Azam Daerah Papar yang dirasmikan oleh Yang Berhormat Datuk Haji Gulam Haidar @ Yusof Bin Khan Bahadar (tiga dari kiri) bergambar bersama Pengerusi KPD, Yang Berhormat Datuk Saddi Haji Abdul Rahman (dua dari kanan) dan Pengurus Besar KPD, Yang Berbahagia Datu Basrun Haji Datu Mansor (dua dari kiri).


Antara sebahagian daripada wargakerja Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan (KPIM) dan para peserta yang hadir semasa Majlis Penyerahan Bantuan Program 1 Azam Peringkat Daerah Papar di Dewan Datuk Salleh Sulong


Yang Berhormat Datuk Haji Gulam Haidar @ Yusof Bin Khan Bahadar, Pembantu Menteri Kerajaan Tempatan Dan Perumahan Merangkap ADUN N.21 Kawang sedang menyampaikan ucapan alu-aluan dan seterusnya merasmikan Majlis Penyerahan Bantuan Program 1 Azam Peringkat Daerah Papar di Dewan Datuk Salleh Sulong


Encik Rady Ramlee, Pengurus Kumpulan (Poultri) sedang memberikan penerangan mengenai projek ternakan ayam kepada para tetamu khas.


Yang Berhormat Datuk Haji Gulam Haidar @ Yusof Bin Khan Bahadar, Pembantu Menteri Kerajaan Tempatan Dan Perumahan Merangkap ADUN N.21 Kawang (tiga dari kiri) sedang menyampaikan sijil penyertaan kepada salah seorang peserta dan disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Saddi Haji Abdul Rahman, Pengerusi KPD (dua dari kiri) danYang Berbahagia Datu Basrun Datu Haji Mansor, Pengurus Besar KPD (empat dari kiri) semasa Majlis Penyerahan Program 1 AZAM Daerah Papar di Dewan Datuk Salleh Sulong.


Yang Berhormat Datuk Haji Gulam Haidar @ Yusof Bin Khan Bahadar , Pembantu Menteri Kerajaan Tempatan Dan Perumahan Merangkap ADUN N.21 Kawang sedang menyampaikan sijil penyertaan kepada salah seorang peserta dan disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Saddi Haji Abdul Rahman, Pengerusi KPD ( dua dari kiri) dan Yang Berbahagia Datu Basrun Datu Haji Mansor, Pengerus Besar KPD (dua dari kanan) semasa Majlis Penyerahan Program 1 AZAM Daerah Papar di Dewan Datuk Salleh Sulong

 

7 Jun 2011

Majlis Program 1 Azam Tuaran


Yang Berhormat Datuk Haji Hajiji Haji Mohd. Noor, Menteri Kerajaan Tempatan Dan Perumahan Negeri Sabah Merangkap ADUN N.10 Sulaman (dua dari kiri) sedang menyampaikan sijil penyertaan kepada salah seorang peserta dan disaksikan oleh Yang Berbahagia Awang Sallih Awang Labai, Timbalan Pengurus Besar KPD (tiga dari kiri) semasa Majlis Penyerahan Program 1 AZAM Daerah Tuaran di Dewan Pusat Latihan Rela Negeri Sabah


Encik Rady Ramlee, Pengurus Kumpulan (Poultri) sedang mengalu-alukan kedatangan Yang Berhormat Datuk Haji Hajiji Haji Mohd. Noor, Menteri Kerajaan Tempatan Dan Perumahan Negeri Sabah Merangkap ADUN N.10 Sulaman ke Majlis Penyerahan Program Bantuan 1 Azam Daerah Tuaran di Dewan Pusat Latihan Rela Negeri Sabah


Yang Berhormat Datuk Haji Hajiji Haji Mohd. Noor, Menteri Kerajaan Tempatan Dan Perumahan Negeri Sabah Merangkap ADUN N.10 Sulaman sedang memberikan ucapan alu-aluan dan seterusnya merasmikan Majlis Penyerahan Bantuan 1 Azam Daerah Tuaran di Dewan Pusat Latihan Rela Negeri Sabah

 

24 MAC 2011

Majlis Perasmian KPD Mart Sipitang di Sipitang, Sabah
Oleh Yang Berhormat Tuan Haji Ahmad Bujang


Perasmian KPD Mart Sipitang telah dirasmikan oleh Yang Berhormat Tuan haji Ahmad Bujang merangkap Pengerusi KPD


Yang Berhormat membelek tanda "Open" yang menandakan KPD Mart Sipitang mula beroperasi secara rasminya


Sesi bergambar Yang Berhormat , Pengurus Besar KPD , Ahli Lembaga Pengarah KPD dengan Pengurus Projek Sipitang di dalam KPD Mart Sipitang

27 FEBRUARI 2011

Lawatan Kerja Yang Berhormat Datuk Haji Yahya Hussein,
Timbalan Ketua Menteri Merangkap Menteri Pertanian dan Industri Makanan
ke Pusat Pemasaran KPD dan Tapak Tamu Harian di Tanjung Lipat, Kota Kinabalu


SUT, Datuk Ujang Sulani  sedang memilih daging ayam sambil diperhatikan oleh Yang Berhormat, Pengerusi dan Pengurus Besar KPD  


Yang Berhormat bersama-sama Pengerusi dan Pengurus Besar KPD sedang melihat hasil jualan tuaian cendawan dari Kundasang


Yang berhormat membelek produk-produk yang dihasilkan oleh Borneo Herbs & Spices

13 FEBRUARI 2011

Tamu KPD Sempena Tahun Baru Cina
di Pusat Pemasaran Tanjung Lipat, Kota Kinabalu


Orang ramai dan kanak-kanak yang keseronokan menonton aksi Tarian Singa


Puan Natalie memberi angpow kepada persatuan Singa atas aksi Tarian yang sangat menarik


Aktiviti "Musical Chair" yang memeriahkan suasana di Tamu KPD

13 - 15 JANUARI 2011

Bengkel "Strategic Planning & Management Lab" KPD


Sesi bergambar berkumpulan sempena perasmian Bengkel yang bertempat di Beringgis Resort


Penceramah Bengkel, Dr Mile sedang berceramah mengenai aktiviti yang diambilbahagian oleh setiap anggota pegawai KPD yang hadir


Sesi Akhir aktiviti bengkel yang merapatkan silaturrahim antara peserta bengkel

12 DISEMBER 2010

Jamuan Tahunan KPD
di Grand Ballroom City Star, Kota Kinabalu


Kelihatan tetamu kehormat sedang menikmati suasana meriah dalam acara makan malam  


Anugerah diberikan kepada projek dan peserta KPD yang telah dapat menghasilkan pengeluaran tertinggi


Penerima Anugerah yang diberikan penghargaan atas segala usaha yang dilakukan sepanjang tahun 2010

18 - 21 NOVEMBER 2010

Hari Peladang Dan Penternak Negeri Sabah 2010
bertempat di KPD Tanjung Lipat, Likas


Pengurus Besar KPD sedang membawa Ketua Menteri untuk melawat Gerai KPD pada Hari Peladang dan Penternak peringkat Negeri Sabah  


KPD memperoleh Anugerah Gerai Terbaik tempat ketiga dalam pertandingan Gerai HPPNS 2010 ini


Kakitangan KPD sedang sibuk melayan kehendak dan pertanyaan pengujung-pengunjung yang datang melawat gerai KPD

26 SEPTEMBER 2010

Lawatan Ahli Lembaga Pengarah KPD ke Semenanjung Malaysia
Pada 26 September 2010 hingga 01 Oktober 2010


Gambar kenang-kenangan rombongan lawatan Lembaga Pengarah, Pegawai KPD dan pegawai-pegawai Institut Penyelidikan Hutan Malaysia (FRIM), Kepong Selangor pada 28 September 2010 


Ahli Lembaga Pengarah membuat lawatan di salah satu pusat penyelidikan di Semenanjung Malaysia


Pengerusi KPD memberi tanda penghargaan dan cendera kenangan kepada syarikat yang dilawati

 

09 APRIL 2010

TAKLIMAT BURUNG WALIT OLEH Y.BHG. DR. LAURENTIUS AMBU, PENGARAH JABATAN HIDUPAN LIAR NEGERI SABAH DI BILIK MESYUARAT IBU PEJABAT KPD, ARAS 2, WISMA PERTANIAN SABAH, KOTA KINABALU


Y.Bhg. Datu Basrun Haji Datu Mansor, Pengurus Besar KPD (tengah, kiri) dan Y.Bhg. Dr. Laurentius Ambu, Pengarah Jabatan Hidupan Liar Negeri Sabah (tengah, kiri) semasa sesi taklimat. Encik Laurentius selaku penceramah merupakan pakar dalam bidang ternakan burung walit.


Datu Basrun (kiri) dan Dr. Laurentius (kanan) memperkatakan sesuatu tentang burung walit. Walit berasal daripada bahasa Indonesia, manakala di Malaysia adalah burung layang-layang.


Pengurus Besar KPD sedang menyampaikan cenderakenangan kepada penceramah, Dr. Laurentius Ambu.


01 APRIL 2010

LAWATAN SAMBIL BELAJAR PELAJAR SEMESTER 3 DIPLOMA PENGAJIAN PERNIAGAAN, POLITEKNIK KOTA KINABALU KE IBU PEJABAT KORPORASI PEMBANGUNAN DESA, WISMA PERTANIAN SABAH, KOTA KINABALU


Encik Jailis Masarip, Ketua Unit Perhubungan Awam (depan, tengah) yang dibantu oleh Puan Doulim Salag, Pegawai Perancangan (depan, kiri) memberi taklimat mengenai Peluang-Peluang Keusahawanan Di Korporasi Pembangunan Desa (KPD) kepada rombongan.


Para pelajar sedang mendengar taklimat yang disampaikan dengan penuh perhatian.


Encik Jailis Masarip menyampaikan cenderakenangan kepada ketua rombongan dari Politeknik Kota Kinabalu.

 

29 MAC 2010

LAWATAN KERJA YB. DATUK SERI PANGLIMA HAJI YAHYA HAJI HUSSIN, TIMBALAN KETUA MENTERI/MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN SABAH KE BORNEO MUSHROOM, MESILAU, KUNDASANG


YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Haji Hussin (ketiga, kanan) bersama-sama dengan rombongan memegang p'p'bag cendawan Shiitake. Kiri ke kanan: Y.Bhg. Datu Basrun Haji Datu Mansor (Pengurus Besar KPD), Tuan Haji Mahlan Haji Zinin (Setiausaha Politik KPIM), YB. Datuk Haji Musbah Haji Jamli (Pembantu Menteri II KPIM), YB. Tuan Haji Ahmad Haji Bujang (Pengerusi KPD), YB. Datuk Bobbey Ahfang Suan (Pembantu Menteri I KPIM) dan Y.Bhg. Datuk Haji Ujang Haji Sulani (Setiausaha Tetap KPIM).


Puan Jamilah Lee, Pengurus Projek (Cendawan) sedang memberi penerangan mengenai cendawan Shiitake kepada YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Haji Hussin.


YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Haji Hussin melihat p'p'bag cendawan Tiram Kelabu yang tersusun rapi di atas rak dalam rumah cendawan.

 

7 FEBRUARI 2010

TAMU KPD SEMPENA TAHUN BARU CINA DI KOMPLEKS
PEMASARAN KPD, TELUK LIKAS, KOTA KINABALU


Puan Natalie Chow, Pengurus Kumpulan (Pemasaran) sedang memegang banting Selamat Tahun Baru Cina dengan berlatarbelakangkan 'singa'.


Tarian Singa yang menarik minat dan perhatian ramai pengunjung.

 

4 FEBUARI 2010

LAWATAN KERJA YAB. DATUK SERI PANGLIMA MUSA HAJI AMAN, KETUA MENTERI SABAH KE KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN SABAH, WISMA PERTANIAN SABAH, KOTA KINABALU


YAB. Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman sedang meneliti p'p'bag cendawan Shiitake yang dipamerkan di gerai KPD. Di sebelah kanan beliau adalah YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri/Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah.


YB. Tuan Haji Ahmad Haji Bujang, Pengerusi KPD (kedua, kiri) sedang menyampaikan cenderakenangan berupa produk-produk KPD kepada YAB. Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Ketua Menteri Sabah.

 

21 JANUARI 2010

LAWATAN LEMBAGA PENGARAH PERTUBUHAN PELADANG NEGERI SARAWAK (PPNS) KE KORPORASI PEMBANGUNAN DESA (KPD), KOTA KINABALU.


Y.Bhg. Datu Basrun Haji Datu Mansor, Pengurus Besar KPD (tengah) memberi taklimat kepada rombongan Pertubuhan Peladang Negeri Sarawak (PPNS) yang diketuai oleh YB. Datuk Francis Harden a/k. Hollis, Pengerusi PPNS merangkap Pembantu Menteri Pembangunan Tanah Sarawak (empat dari kanan).


Y.Bhg. Datu Basrun Haji Datu Mansor (tiga dari kiri) menyampaikan cenderakenangan kepada YB. Datuk Francis Harden a/k Hollis (kanan). Di sebelah beliau adalah YB. Datuk Peter Nansian a/k Ngusie, Ahli Lembaga Pengarah PPNS merangkap Pembantu Menteri Kesihatan Awam Sarawak (kiri, depan) dan Encik Peter a/k Umak, Pengurus Besar PPNS (kiri, belakang).


Datuk Francis (kiri) dan rombongan semasa melawat Pusat Pembiakbakaan Kambing Boer di Kabang, Papar.


Datuk Francis (tengah) dan rombongan semasa melawat Borneo Vanilla di Lumadan, Beaufort.

 

15 JANUARI 2010

MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KPD 2009 DI THE MAGELLAN SUTERA, KOTA KINABALU.


YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri/Menteri Pertanian & Industri Makanan Sabah (tengah) dan isteri, Y.Bhg. Datin Seri Panglima Hajah Siti Jouyah Mohd. Yunin duduk di meja utama bersama tetamu kehormat yang lain.


YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin melancarkan Video Promosi Projek Cendawan bersama-sama YB. Datuk Bobbey Ahfang Suan (dua dari kiri), YB. Datuk Haji Musbah Jamli (tiga dari kanan), YB. Tuan Haji Ahmad Bujang (dua dari kanan), Y.Bhg. Datu Basrun Haji Datu Mansor (kiri) dan Y.Bhg. Datuk Haji Ujang Sulani (kanan).


YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin bergambar bersama penerima anugerah Projek Cemerlang KPD Tahun 2009 iaitu Perkhidmatan Pemasaran FFB Tawau, Projek Ternakan Ayam Pedaging dan Projek Cendawan.

 

28 DISEMBER 2009

MAJLIS MENANDATANGANI SURAT PERJANJIAN BEKERJASAMA (COLLABORATIVE AGREEMENT) DI ANTARA KORPORASI PEMBANGUNAN DESA (KPD) DENGAN UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (UPM), SERDANG BERTEMPAT DI GRAND BALLROOM, TINGKAT 1, HOTEL PROMENADE, KOTA KINABALU.


YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri/Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah menyaksikan Majlis Menandatangani Perjanjian Bekerjasama Diantara KPD dan UPM, Serdang yang diwakili oleh YB. Tuan Haji Ahmad Bujang, Pengerusi KPD (duduk, dua dari kiri) dan Y.Bhg. Prof. Datuk Dr. Nik Mustapha R. Abdullah, Naib Cancelor UPM (duduk, dua dari kanan).


YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin menyaksikan pertukaran dokumen perjanjian diantara YB. Tuan Haji Ahmad Bujang (dua dari kiri) dan Y.Bhg. Prof. Datuk Dr. Nik Mustapha R. Abdullah di majlis itu.


YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin menekan butang sebagai simbolik melancarkan video promosi Projek Ternakan Kambing KPD sambil diperhatikan oleh Haji Ahmad Bujang - Pengerusi KPD (tiga dari kiri), Dr. Nik Mustapha - Naib Cancelor UPM (kiri), Datu Basrun Haji Datu Mansor - Pengurus Besar KPD (kanan) dan Haji Jumahat Intang - Timbalan Setiausaha Tetap Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan Sabah (dua dari kanan).


YB. Datuk Seri Panglima Timbalan Ketua Menteri/Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah sedang memerhati model kawasan Pusat Pembiakbakaan Kambing Boer KPD yang terletak di Kabang, Papar.

 

22 DISEMBER 2009

MAJLIS PENYAMPAIAN SIJIL TAMAT LATIHAN KEPADA PELATIH PUSAT LATIHAN BELIA KPD/OISCA, LAGUD SEBRANG, TENOM.


YB. Datuk Bobbey Ahfang Suan, Pembantu Menteri Pertanian & Industri Makanan Sabah menyampaikan hadiah kepada Pelatih Cemerlang Pusat Latihan Belia KPD/OISCA Sesi 2009, diperhatikan oleh Encik Jimil Jainol, Ketua Jurulatih (kiri).


YB. Datuk Bobbey Ahfang Suan (dua dari kiri) melawat pameran produk yang dihasilkan pelatih, diiringi oleh Y.Bhg. Datu Basrun Haji Datu Mansor, Pengurus Besar KPD (tiga dari kiri) dan Encik Azman Haji Ruslan, wakil Pengerusi KPD (dua dari kanan).


YB. Datuk Bobbey Ahfang Suan (lima dari kiri) bergambar bersama-sama pelatih yang telah menerima Sijil Tamat Latihan pada majlis tersebut.

 

20 DISEMBER 2009

TAMU KPD SEMPENA HARI KRISMAS DI KOMPLEKS PEMASARAN KPD, TELUK LIKAS, KOTA KINABALU.


Puan Jamilah Lee, Presiden Kelab Desa Kota Kinabalu menyampaikan hadiah kepada pemenang Pertandingan Mewarna Kanak-Kanak yang diadakan semasa tamu tersebut.


Para peserta Pertandingan Mewarna Kanak-Kanak bergambar bersama Presiden Kelab Desa Kota Kinabalu (mencangkung, tengah) dan Santa Klaus serta Santa Rina.

 

10 NOVEMBER 2009

KUNJUNGAN KEHORMAT LEMBAGA PENGARAH
KORPORASI PEMBANGUNAN DESA (KPD) KEPADA
YAB. DATUK SERI PANGLIMA MUSA HAJI AMAN,
KETUA MENTERI SABAH DI WISMA INNOPRISE, KOTA KINABALU.


YAB. Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman, Ketua Menteri Sabah (tengah) bergambar bersama ahli-ahli Lembaga Pengarah KPD. Di sebelah kanan beliau adalah YB. Tuan Haji Ahmad Bujang, Pengerusi KPD (empat dari kiri), manakala di sebelah kiri beliau adalah Encik Assan Nasib, Timbalan Pengerusi KPD (lima dari kanan) dan Y.Bhg. Datu Basrun Haji Datu Mansor, Pengurus Besar KPD (empat dari kanan).


YAB. Datuk Seri Panglima Ketua Menteri melihat produk-produk keluaran KPD yang dibawa semasa kunjungan kehormat tersebut.


Ketua Menteri sedang meneliti produk cendawan Shiitake yang dikeluarkan oleh KPD.

 

02 – 05 JULAI 2009

HARI PELADANG, PENTERNAK DAN NELAYAN PERINGKAT NEGERI SABAH TAHUN 2009 BERTEMPAT DI PADANG MAJLIS PERBANDARAN SANDAKAN, SANDAKAN.


Pengurus Besar KPD, Y.Bhg. Datu Basrun Haji Datu Mansor sedang memberipenerangan mengenai pokok Stevia rebaudiana Bertoni kepada YAB. Datuk SeriPanglima Musa Haji Aman, Ketua Menteri Sabah.  Pokok stevia sejenis gantian gula adalah antara yang dipamerkan oleh KPD sempena HPPNS 2009. Turut kelihatan adalah YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri / Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah (kiri), YB. Datuk Haji Musbah Jamli, Timbalan Menteri II KPIM (kanan) dan YB. Tuan Haji Ahmad Bujang, Pengerusi KPD (tengah).


YB. Datuk Sukarti Wakiman, Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah (kanan) jugasangat tertarik dengan bahan pameran di gerai KPD.  Y.Bhg. Tuan Pengurus Besar KPD (tengah) dan YB. Tuan Pengerusi KPD (kiri) kelihatan ketawa bersama-sama dengan YB. Datuk SKN.


Inilah gerai pameran KPD sempena HPPNS 2009 di Sandakan yang sentiasa menggamit minat para pengunjung.


Pokok Stevia rebaudiana Bertoni adalah sejenis gantian gula yang berasal dari Paraguay di Amerika Selatan.  Ia boleh menggantikan penggunaan gula tebu dan sesuai dimakan oleh mereka yang mempunyai penyakit seperti kencing manis.

 

12 MEI 2009

MAJLIS PENYAMPAIAN WATIKAH PELANTIKAN KEPADA AHLI LEMBAGA PENGARAH KORPORASI PEMBANGUNAN DESA(KPD) BERTEMPAT DI BILIK MESYUARAT I, ARAS 8,WISMA PERTANIAN SABAH, KOTA KINABALU.


YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri / Menteri PertanianDan Industri Makanan Sabah sedang menyampaian Watikah Pelantikan kepada YB. Tuan Haji Ahmad Bujang, Ahli Dewan Undangan Negeri N.28 Sipitang sebagai Pengerusi KPD sambil diperhatikan oleh Y.Bhg. Datuk Haji Ujang Sulani, Setiausaha Tetap KPIM (kanan) dan Y.Bhg. Datu Basrun Haji Datu Mansor, Pengurus Besar KPD (kiri).


YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin sedang menyampaikan ucapan sejurus selepas upacara Penyampaian Watikah Pelantikan selesai.  Di sebelah kiri beliaua dalah YB. Datuk Bobbey Ahfang Suan, Timbalan Menteri I Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan Sabah.


Pegawai-pegawai kanan KPD turut hadir di Majlis Penyerahan Watikah Pelantikan Kepada Ahli Lembaga Pengarah KPD.

 

22 FEBRUARI 2009

MAJLIS MENANDATANGANI PERJANJIAN PERSEFAHAMAN (MOU) DI ANTARA KORPORASI PEMBANGUNAN DESA (KPD) DANUNIVERSITI MALAYSIA SABAH (UMS) BERTEMPAT DI HOTELSABAH, SANDAKAN


YB. Tuan Haji Ahmad Bujang, Pengerusi KPD (tengah) sedang menandatangani dokumen Perjanjian Persefahaman (MOU) sambil diperhatikan oleh Y.Bhg. Datu BasrunHaji Datu Mansor, Pengurus Besar KPD (kanan).  Di sebelah kanan beliau adalah Y.Bhg. Kolonel Profesor Datuk Dr. Kamaruzaman Haji Ampon, Naib Cancelor UMS.


YB. Tuan Haji Ahmad Bujang dan Y.Bhg. Kolonel Profesor Datuk Dr. Kamaruzaman Haji Ampon sedang bertukar-tukar dokumen sambil disaksikan oleh YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri / Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah (tengah).

 

19 FEBRUARI 2009

MAJLIS PENYERAHAN PERALATAN PENTERNAKAN LEBAH MADU DAN BIBIT VANILA KEPADA PESERTA PERLADANGAN KONTRAK PERINGKAT DAERAH SIPITANG BERTEMPAT DI DEWAN SERBAGUNA, SIPITANG


YB. Datuk Seri Panglima Hj. Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri / Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah sedang menyerahkan haif kepada salah seorang peserta kontrak KPD sambil dibantu oleh Y.Bhg. Datu Basrun Hj. Datu Mansor, Pengurus Besar KPD. Turut mengiringi YB. Datuk Seri Panglima Menteri adalah YB. Datuk Haji Musbah Jamli, Pembantu Menteri II Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan Sabah (kiri) dan YB. Tuan Haji Ahmad Bujang, Pengerusi KPD merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri N.28 Sindumin (kedua dari kiri).


YB. Datuk Seri Panglima Hj. Yahya Hussin sedang meneliti plaque pelancaranproduk madu lebah KPD iaitu Borneo Tropical Honey yang ditandatangani oleh YAB. Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia semasa MAHA 2008 di Serdang.  Kelihatan Pengurus Besar KPD sedang menerangkan sesuatu kepada YB. Datuk Seri Panglima Timbalan Ketua Menteri.


YB. Datuk Seri Panglima Timbalan Ketua Menteri meneliti produk-produk vanila yang dipamerkan di majlis berkenaan.  Antaranya adalah pod kering vanilla, ekstrak vanillin, gula vanila dan sebagainya

 

23 JANUARI 2009

JAMUAN TAHUNAN KPD 2009 BERTEMPAT DI THE MAGELLAN SUTERA,
KOTA KINABALU


Tetamu kehormat pada majlis tersebut adalah YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri / Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah (ketiga dari kiri) yang diiringi oleh isteri beliau, Y.Bhg. Datin Seri Panglima Hajjah Jouyah Mohd. Yunin (keempat dari kanan).


Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin sedang menekan butang tanda pelancaran Video Korporat KPD bagi Projek Ternakan Lebah Madu.  Turut kelihatan adalah Y.Bhg. Datu Basrun Haji Datu Mansor, Pengurus Besar KPD (kiri sekali), YB. Tuan Haji Ahmad Bujang, Pengerusi KPD (ketiga dari kanan), YB. Datuk Bobbey Ahfang Suan, Timbalan Menteri I Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan Sabah (kedua dari kanan) dan Y.Bhg. Encik Matius Sator, Setiausaha Tetap KPIM (kanan sekali).


Encik Dalius Gahun, Pengurus Projek (Pertanian) Sandakan sedang menerima hadiah Anugerah Projek Cemerlang daripada YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin. Perkhidmatan Pemasaran FFB KPD Sandakan telah memenangi pertandingan yang diadakan.

 

10 DISEMBER 2008

SIGNING CEREMONY MEMORANDUM OF UNDERSTANDING (MOU) BETWEEN MINISTRY OF AGRICULTURE AND FOOD INDUSTRY, SABAH (MAFI) AND OISCA–INTERNATIONAL, JAPAN AT MAFI MEETING ROOM I, LEVEL 8, WISMA PERTANIAN SABAH, KOTA KINABALU.


YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri / Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah sedang menyampaikan ucapan.


YB. Datuk Seri Panglima Menteri (ketiga dari kiri) dan Encik Nagaishi Yasuaki, Setiausaha Agung, OISCA-International, Jepun (kedua dari kanan) sedang menandatangani dokumen MOU.  Di sebelah kanan Menteri adalah Y.Bhg. Encik Matius Sator, Setiausaha Tetap Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan Sabah, manakala di kiri sekali adalah YB. Tuan Haji Ahmad Bujang, Pengerusi KPD.  Duduk di sebelah kanan adalah Y.Bhg. Dato’ Mohd. Soffian Abdul Rahim, Naib Presiden, OISCA-International, Malaysia Chapter.


Kelihatan YB. Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin dan Encik Nagaishi Yasuaki sedang bertukar-tukar dokumen MOU sambil diperhatikan (dari kiri) oleh Y.Bhg. Datu Basrun Datu Haji Mansor (Pengurus Besar KPD), YB. Tuan Haji Ahmad Bujang (Pengerusi KPD), Y.Bhg. Encik Matius Sator (Setiausaha Tetap KPIM) dan Y.Bhg. Dato’ Mohd. Soffian Abdul Rahim (Naib Presiden, OISCA-International, Malaysia Chapter) (kanan sekali).

 

9 DISEMBER 2008

MAJLIS PENYAMPAIAN SIJIL TAMAT LATIHAN, PUSAT LATIHAN BELIA KPD-OISCA BERTEMPAT DI PUSAT LATIHAN BELIA KPD-OISCA, LAGUD SEBRANG, TENOM


YB. Datuk Bobbey Ahfang Suan, Pembantu Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah sedang memeriksa perbarisan para pelatih Pusat Latihan Belia KPD-OISCA, diiringi oleh YB. Tuan Haji Ahmad Bujang, Pengerusi KPD (kiri) dan Y.Bhg. Datu Basrun Datu Haji Mansor, Pengurus Besar KPD (kanan).


YB. Datuk Bobbey Ahfang Suan, Pembantu Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah sedang menyampaikan ucapan di majlis tersebut.


YB. Datuk Bobbey sedang menyampaikan tropi kepada Adik Anjarik Maang yang telah dipilih sebagai Pelatih Cemerlang Pusat Latihan Belia KPD-OISCA, Lagud Sebrang, Tenom Sesi 2008 sambil diperhatikan oleh Y.Bhg. Datu Basrun Datu Haji Mansor, Pengurus Besar KPD (kiri) dan Encik Nagaishi Yasuaki, Setiausaha Agung, OISCA-International, Jepun (berbaju putih).

 

4-6 JULAI 2008

PERAYAAN HARI PELADANG, PENTERNAK DAN NELAYAN NEGERI SABAH (HPPNS) 2007 DI TAPAK PERAYAAN HPPNS, KOMPLEKS PEMASARAN KPD, TELUK LIKAS


YAB. Datuk Seri Panglima Musa Hj. Aman, Ketua Menteri Sabah sedang mendengar sesuatu daripada YB. Datuk Seri Panglima Hj. Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri, merangkap Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah mengenai ekstrak vanila yang akan dikeluarkan oleh KPD pada masa hadapan semasa melawat ke Gerai Pameran KPD


Pengurus Besar KPD sedang menerima hadiah Pertandingan Gerai Pameran Teknologi Dan Hasil-Hasil Pertanian Sempena HPPNS 2008 daripada YB. Datuk Seri Panglima Hj. Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri, merangkap Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah


Gerai Pameran KPD sempena HPPNS 2008 yang telah mendapat tempat ketiga dalam Pertandingan Gerai Pameran Teknologi Dan Hasil-Hasil Pertanian Kategori Sektor Kerajaan

 

12 MEI 2008

MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN (MOU) DI ANTARA KPD DAN CV MOERI AGRO, INDONESIA DI KOTA KINABALU


Pengurus Besar sedang menandatangani dokumen perjanjian sebagai saksi kepada YB. Datuk Bobbey Suan, Pembantu Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah, merangkap Timbalan Pengerusi KPD yang mewakili KPD di majlis tersebut
 


Upacara bertukar-tukar dokumen di antara Datuk Bobbey Suan yang mewakili KPD dengan Ibu Sylvia O. Rurupadang dari CV Moeri Agro, Indonesia sambil diperhatikan oleh YB. Datuk Seri Panglima Hj. Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri, merangkap Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah
 


YB. Datuk Seri Panglima Hj. Yahya Hussin sedang mendengar penerangan daripada Puan Sri Juniarti Salam, Pengurus Projek (Tanaman Tanah Rendah II) mengenai produk Bio-FOB yang dibekalkan oleh CV Moeri Agro kepada KPD untuk diedar di pasaran tempatan

 

25 JANUARI 2008

MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KPD 2007 DI PACIFIC SUTERA HOTEL, KOTA KINABALU


YB. Datuk Hj. Abd. Rahim Ismail, Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah, merangkap Pengerusi KPD sedang menyampaikan ucapan di majlis tersebut
 


Pengurus Besar KPD, Datu Basrun Hj. Datu Mansor menyampaikan cenderakenangan kepada YB. Datuk Hj. Abd. Rahim IsmailDari kiri YB. Datuk Bobbey Suan, Datu Basrun Hj. Datu Mansor, YB. Datuk Hj. Abd. Rahim Ismail dan isteri

 

13 JANUARI 2008

LAWATAN ROMBONGAN DARI DEWAN BANDARAYA KOTA KINABALU (DBKK) KE BORNEO MUSHROOM, MASILAU, KUNDASANG


Rombongan dari DBKK yang diketuai oleh Mayor, Datuk Mohd. Ilyas Ibrahim (kanan) sedang mendengar taklimat mengenai Borneo MushroomMayor DBKK sedang melihat p’p’ bag cendawan Shiitake yang disusun di rumah cendawan sambil diiringi oleh Puan Jamilah Lee, Pengurus Projek (Cendawan)Ahli rombongan melihat produk-produk KPD yang dikeluarkan di Borneo Mushroom – bibit cendawan, Ling Tze Tea dan Ling Tze Coffee

 

18 DISEMBER 2007

MAJLIS PENYAMPAIAN SIJIL TAMAT LATIHAN KEPADA PELATIH PUSAT LATIHAN BELIA KPD-OISCA DI LAGUD SEBRANG, TENOM


YB. Datuk Hj. Abd. Rahim Ismail, Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah, merangkap Pengerusi KPD sedang bersalaman dengan para pelatih semasa memeriksa perbarisan tamat latihanYB. Datuk Hj. Abd. Rahim Ismail sedang menyampaikan sijil kepada salah seorang peserta di majlis tersebutPara pelatih di Pusat Latihan Belia KPD-OISCA mengabadikan gambar kenang-kenangan bersama VIP dan para jemputan khas

 

26 NOVEMBER 2007

LAWATAN ROMBONGAN DARI SEKOLAH PERTANIAN LESTARI, UNIVERSITI MALAYSIA SABAH (UMS) KE IBU PEJABAT KPD, WISMA PERTANIAN SABAH,
KOTA KINABALU


Rombongan dari Sekolah Pertanian Lestari UMS duduk di barisan sebelah kiri,
manakala di barisan kanan adalah para pegawai kanan KPD.
Duduk di tengah adalah Pengurus Besar KPD, Datu Basrun Hj. Datu MansorAhli rombongan UMS mendengar taklimat Pengurus Besar KPD dengan penuh perhatianKetua rombongan dari UMS, Prof. Madya Dr. Marcus Atong sedang menyampaikan cenderakenangan Kepada Pengurus Besar KPD

 

27-28 OKTOBER 2007

KURSUS “ENHANCING TEAM SUCCESS” DI BORNEO PARADISE, KINARUT


Fasilitator sedang menyampaikan ceramah kepada para peserta yang terdiri daripada anggota KPD di seluruh Sabah


Antara aktiviti adalah “Spider Net” yang hanya boleh dilakukan dengan adanya semangat kerja berpasukan yang kukuh


Semangat berpasukan juga boleh diwujudkan menerusi aktiviti seumpama ini

 

24-26 SEPTEMBER 2007

KURSUS MOTIVASI PROGRAM MEMPELBAGAI DAN MENAMBAHKAN PENDAPATAN PETANI, PENTERNAK DAN NELAYAN (2M3PN) BAGI PESERTA PROJEK CENDAWAN KPD DI KOTA KINABALU


Puan Fedelina Isidore (Fasilitator) sedang memberi mesej mendalam kepada para petani melalui aktiviti yang dijalankan


Para petani mengangkat tangan menunjukkan keyakinan mereka akan terus maju menerusi projek yang dijalankan


Peserta kursus meneliti permasalahan berbentuk permainan yang dikemukakan kepada mereka. Cara penyelesaian masalah ini adalah bergantung kepada kreativiti masing-masing

 

10 SEPTEMBER 2007

MAJLIS PENYAMPAIAN SIJIL MS ISO 9001:2000 KEPADA KPD OLEH SIRIM QAS INTERNATIONAL SDN. BHD. DI DEWAN KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN SABAH (KPIM), WISMA PERTANIAN SABAH, KOTA KINABALU


Pengurus Besar KPD sedang menerima Sijil MS ISO 9001:2000 daripada Presiden Sirim Qas International Sdn. Bhd. sambil diperhatikan oleh YB. Datuk Hj. Abd. Rahim Ismail, Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah, merangkap Pengerusi KPD


Kelihatan YB. Datuk Hj. Abd. Rahim Ismail meneliti Sijil MS ISO 9001:2000 yang baru diterima oleh KPD sebagai pengiktirafan terhadap komitmennya dalam membangunkan masyarakat luar bandar di Sabah


Para VIP dan jemputan khas bergambar bersama dengan pegawai-pegawai kanan KPD selepas majlis penyampaian sijil


26 - 29 JULAI 2007

PERAYAAN HARI PELADANG, PENTERNAK DAN NELAYAN NEGERI SABAH (HPPNS) 2007 DI TAPAK PERAYAAN HPPNS, KOMPLEKS PEMASARAN KPD, TELUK LIKAS


Pengurus Besar sedang menerangkan sesuatu mengenai produk Ling Tze keluaran KPD
kepada YB. Datuk Seri Panglima Hj. Yahya Hussin, Timbalan Ketua Menteri yang mewakili
Ketua Menteri Sabah merasmikan HPPNS 2007 semasa melawat ke Gerai Pameran KPD


Pengurus Besar KPD sedang menerima hadiah Pertandingan Gerai Pameran Teknologi Dan
Hasil-Hasil Pertanian Sempena HPPNS 2007 daripada
YB. Datuk Hj. Abd. Rahim Ismail, Menteri Pertanian Dan Industri Makanan SabahBeginilah Gerai Pameran KPD yang telah mendapat Naib Johan bagi Kategori Sektor Kerajaan dalam pertandingan tersebut

 

28 JANUARI 2007

KURSUS 'ENHANCING TEAM SUCCESS' DI BERINGIS RESORT,
KINARUT, PAPAR


Bersama pasti boleh ... mungkin itulah yang sedang difikirkan oleh kumpulan ini


Para Peserta kursus sangat gembira dan bertuah kerana terpilih mengikuti
kursus yang paling 'exciting' dan bermanafaat ini

 

26 JANUARI 2007

MAJLIS JAMUAN TAHUNAN KPD


YB. Datuk Hj. Abdul Rahim Ismail, Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah
selaku Pengerusi KPD melancarkan logo baru KPD


Tahniah... YB. Datuk Menteri menyampaikan sijil penghargaan kepada salah seorang
anggota KPD yang bersara


Menarik perhatian...persembahan menarik yang sedang berlangsung di pentas.


Satu untuk album..
YB Datuk Menteri bersama-sama para penerima Anugerah Khidmat Lama

 

25 JANUARI 2007

MAJLIS MENANDATANGANI PERJANJIAN USAHASAMA DI ANTARA
KPD AND EVERGREEN LIVESTOCK SDN BHD


YB Datuk Bobbey Suan, Pembantu Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah
selaku Timbalan Pengerusi KPD sedang menandatangani dokumen perjanjian
dan disaksikan oleh Datu Basrun Hj. Datu Mansor, Pengurus Besar KPD


Sah...bertukar-tukar dokumen perjanjian usahasama dalam bidang penternakan lembu tenusu di daerah Nabawan di antara YB Datuk Bobbey Suan bagi pihak KPD dan
Encik Yap Yun Fook, Pengarah Urusan, Evergreen Livestock Sdn Bhd di saksikan oleh
YB Datuk Hj. Abdul Rahim Ismail.

MAJLIS MENANDATANGANI PERJANJIAN PERSEFAHAMAN DI ANTARA
KPD DAN JABATAN PERIKANAN SABAH


Datu Basrun Hj. Datu Mansor, Pengurus Besar KPD sedang menandatangani dokumen perjanjian


Bertukar-tukar dokumen Persefahaman dalam bidang penyelidikan dan Pembangunan ikan air tawar di Tenom dan Beaufort di antara Datu Basrun Hj. Datu Mansor bagi pihak KPD dan Encik Rayner Datuk Stuel Galid, Pengarah Jabatan Perikanan Sabah, bagi pihak JPS
disaksikan oleh YB. Datuk Hj. Abdul Rahim Ismail.

 

11 DISEMBER 2006

MAJLIS PENYAMPAIAN SIJIL TAMAT LATIHAN PELATIH-PELATIH
PUSAT LATIHAN BELIA KPD-OISCA, LAGUD SEBRANG TENOM


YB Datuk Hj. Abdul Rahim Ismail, Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah
sedang menyampaikan sijil dan hadiah kepada pelatih terbaik


YB Datuk Menteri bergambar bersama-sama para pelatih sesi 2006

 

4 - 5 NOVEMBER 2006

KURSUS ENHANCING TEAM SUCCESS
MIMPIAN JADI RESORT, TUARAN"Teamwork for success"

 

22 SEPTEMBER 2006

LAWATAN RASMI TIMBALAN MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR
DAN WILAYAH MALAYSIA,
YB. DATUK DR. TIKI LAFE KE PROJEK CENDAWAN KPD, MOYOG, PENAMPANG


YB. Datuk Dr. Tiki Lafe diberi taklimat mengenai penanaman cendawan di kawasan Moyog oleh Pengurus Besar KPDD


YB. Datuk Dr. Tiki sedang memerhati hasil keluaran cendawan
kawasan Moyog, Penampang


PP Beg cendawan jenis Shiitake keluaran KPD

 

 3 SEPTEMBER 2006

LAWATAN RASMI MENTERI PERTANIAN DAN ASAS TANI MALAYSIA, TAN SERI MUHYIDDIN MOHD YASSIN BERSAMA MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN SABAH KE PUSAT PEMBIAKAN DAN PEMBAKAAN KAMBING KACUKAN BOER KPD, KABANG PAPAR


YB. Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin bersama YB Datuk Hj. Abdul Rahim Ismail sedang
mendengar taklimat daripada Pengurus Besar KPD (baju cerah kuning) semasa lawatan


Tinjauan ke Pusat Pembiakan dan Pembakaan Kambing tersebut.

 

10 FEBRUARI 2006

MAJLIS PERPISAHAN UNTUK TUAN HAJI MOHD. DOS ISMAIL
MANTAN TIMBALAN PENGURUS BESAR KPD


Datu Basrun Hj. Datu Mansor, Pengurus Besar KPD menyampaikan Ucapan dalam Majlis
Perpisahan Tuan Hj. Dos Ismail, mantan Timbalan Pengurus Besar KPD.


Jasamu dikenang ... Yang Berhormat Datuk Hj. Abdul Rahim Ismail, Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah selaku Pengerusi Lembaga Pengarah Korporasi Pembangunan Desa (KPD) menyampaikan cenderakenangan kepada Tuan Hj. Mohd Dos Ismail Mantan Timbalan Pengurus Besar KPD


Untuk album .. YB Datuk Hj. Abdul Rahim Ismail, Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah dalam sessi bergambar bersama Tuan Hj. Mohd Dos Ismail. Turut bersama dalam gambar ialah Datuk Gregory Joitol, Setiausaha Tetap Kementerian Pertanian dan Industri Makanan Sabah (Keempat dari kiri), Datu Basrun Hj. Datu Mansor, Pengurus Besar KPD (Ketiga dari kiri) Encik Ahmad Ag. Hashim Timbalan Setiausaha Tetap, KPIM (Ketiga dari kanan) dan juga empat anggota KPD yang telah berpindah ke Jabatan Pertanian

 

15 DISEMBER 2005

MAJLIS PENYAMPAIAN SIJIL TAMAT KURSUS LATIHAN,
PUSAT LATIHAN BELIA KPD-OISCA


YB Encik Bobbey Suan menerima tabik hormat dan memeriksa barisan kehormat
para pelatih KPD-OISCA sesi 2005


Antara pelatih yang menerima sijil tamat latihan


Pelatih Cemerlang ... Encik Herman Bin Bangsawan menerima
anugerah Pelatih Cemerlang sesi 2005


Para pelatih bersama YB Encik Bobbey Suan,
Pembantu Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah


Pelatih-pelatih tahun II


YB Encik Bobbey Suan melawat pameran aktiviti-aktiviti
Pusat Latihan Belia KPD-OISCA, Tenom

 

17 NOVEMBER 2005

OISCA PERBAHARUI KOMITMEN TERHADAP PUSAT LATIHAN BELIA

Oleh : Encik Henry Ng


Rasmi ... bertukar-tukar dokumen MOU di antara KPIM dan OISCA International, Japan

 

Kementerian Pertanian dan Industri Makanan Sabah (KPIM) dan OISCA International Japan telah memperbaharui semula komitmen masing-masing untuk membantu Pusat Latihan Belia KPD-OISCA di Tenom melaksanakan program-program latihannya.

 

Selain meneruskan program-program latihan yang sedia ada di Tenom, Pusat Latihan Belia itu dijangka akan memperkenalkan beberapa inisiatif baru, temasuklah memberi peluang kepada para pelatih menyertai program perladangan kontrak dengan KPD.

 

Perkara ini dicadangkan Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Hj Abdul Rahim Ismail, pada majlis menandatangani Memorandum Persefahaman antara KPIM dan OISCA International di Bilik Mesyuarat I, KPIM 17 November 2005.


YB Datuk Hj. Abdul Rahim Ismail, Menteri Pertanian Dan Industri Makanan Sabah sedang memberi ucapan dalam majlis MOU pada 17 Disember, 2005


Encik Michio Hirose, Secretary General OISCA International, Japan sedang
menyampaikan ucapan beliau

 

Melalui perjanjian itu, OISCA melanjutkan komitmennya selama tiga tahun lagi untuk membantu program-program di Pusat Latihan Belia KPD -OISCA, Tenom.

 

Dalam ucapannya, YB Datuk Hj. Abdul Rahim Ismail menghargai sumbangan OISCA Intenational Japan serta berharap Badan Antarabangsa itu akan terus memberikan biasiswa kepada para pelatih KPD-OISCA yang terpilih untuk melanjutkan latihan-latihan di Pusat Latihan OISCA di Jepun.

 

YB Datuk Menteri berkata Pusat Latihan belia itu masih releven, terutama dalam menyediakan kemudahan latihan-latihan bidang pertanian serta latihan pembangunan insan, terutama kepada belia-belia di luarbandar.

 

Menteri itu juga berharap pemeterian perjanjian persefahaman baru itu akan membuka ruang kepada KPD dan OISCA untuk meneroka serta memperluaskan program -program latihan di Pusat Latihan belia itu.

 

Pusat Latihan itu yang beroperasi sejak 1977 telah melatih ribuan belia dari seluruh Sabah dalam pelbagai bidang, termasuklah bidang pertanian dan pemprosesan makanan.

 

Pusat itu menerima 60 pelatih setiap tahun untuk mengikuti latihan selama setahun.

 

Dokumen MOU itu ditandatangani bersama YB Datuk Hj. Abdul Rahim Ismail, Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah dan Encik Michio Hirose, Setiausaha Agung OISCA International Japan. Majlis itu disaksikan Setiausaha Tetap KPIM Datuk Gregory Joitol dan Ms Michiko Takahasi, Penolong Pengarah Kanan OISCA International Japan.


Upacara menandatangani MOU

 

Majlis tersebut yang dianjurkan oleh Korporasi Pembangunan Desa turut di hadiri oleh Yang Berhormat Encik Japlin Akim, Pembantu Menteri Pertanian dan Indusrti Makanan Sabah, Datu Basrun Hj. Datu Mansor, Pengurus Besar KPD, Ketua-ketua Jabatan dan Agensi dibawah KPIM dan beberapa Ahli OISCA-International Sabah Chapter.

 

19 SEPTEMBER 2005

KPD BERHASRAT UNTUK MENJADI PENGELUAR MADU LEBAH
YANG TERKEMUKA DI RANTAU INI


Oleh: Henry Ng dan Roslan MasranKom Madu Lebah ... YB Encik Japlin Akim, Pembantu Menteri Pertanian
Dan Industri Makanan Sabah (kanan) bersama Datu Basrun Hj. Datu Mansor,
Pengurus Besar KPD (kiri) di ladang Peserta Projek Penternakan Lebah Madu KPD
di Matunggong, Kudat.
 

Pada 19 September 2005, KPD telah  menyerahkan peralatan penutup mata, pengasap dan haif kepada 20 peserta di bawah program mempelbagai dan menambah pendapatan petani pada satu majlis penyerahan di Matunggong , Kudat.

Bagi penternakan lebah madu, KPD pula, yang terletak di bawah  Kementerian Pertanian dan Industri Makanan Sabah, akan terus membantu para petani luarbandar dari segi memberi latihan, tunjuk ajar serta pembekalan peralatan haif.

Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Encik Japlin Akim, yang mewakili Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Abdul Rahim Ismail, menyampaikan peralatan tersebut.

Sebanyak 20 petani ini adalah  kumpulan pertama daripada sejumlah 80 petani daripada Pitas, Kudat dan Kota Marudu  yang menerima bantuan itu, manakalah yang  selebihnya akan menerima tidak lama lagi.

Setakat ini KPD telah melatih 785 petani di daerah Kudat dalam penternakan lebah madu, tetapi yang masih aktif ialah sekitar 200 orang.

Kecendertungan KPD untuk meningkatkan pengeluaran madu lebah di Sabah  sekaligus menjadikan bidang ini sebagai salah satu perusahaan teras atau ‘core business’ nya, adalah memandangkan potensi besar dan luas bidang itu di negeri ini tetapi belum dieksploitasi sepenuhnya.

Hasrat dan matlamat lebih besar ialah untuk melihat KPD memainkan peranan penting ke arah menjadikan Malaysia sebagai salah sebuah Negara pengeluar madu lebah yang terkemuka di rantau ini.

Untuk tujuan itu, KPD juga mensasarkan untuk mewujudkan 200 usahawan yang bergiat sepenuh masa dalam penternakan lebah madu menjelang 2010.

Apabila berjaya kelak, setiap individu atau peserta di bawah program ini dijangka memelihara sekurang-kurangnya 500 haif  lebah madu yang mampu mendatangkan pendapatan sekitar RM2,500 sebulan.

Menurut Pengurus Besar KPD, Datu Basrun Bin Datu Haji Mansor, para peserta usahawan tani tersebut akan diberi bantuan dan bimbingan yang perlu oleh KPD seperti kursus dan latihan, modal pinjaman dan pasaran untuk hasil madu kelak.

Menurut Datu Basrun, selain meningkatkan program latihan kepada para petani, KPD juga akan menambah jumlah haif sehingga mencapai status ‘komersil’,  manakala bentuk kontrak dengan para penternak juga akan disusun semula bagi mewujudkan situasi ‘menang-menang’.

Selain itu, KPD juga merancang untuk menghasilkan produk-produk baru berasaskan madu, termasuklah pengeluar  ‘royal jelly’.

Untuk menampung pengeluaran hasil madu lebah yang dijangka akan meningkat, KPD akan meningkatkan keupayaan kilang pemprosesan madunya sekarang di Timbang Batu, Kota Marudu yang hanya mampu memproses kira-kira dua tan madu lebah sebulan.

Kilang yang mula beroperasi 1992 itu juga akan dipindahkan ke Sikuati sebagai langkah menambahbaik perkhidmatan penghantaran bagi para penternak, yang ramai tertumpu di kawasan itu.

Setakat ini, KPD boleh berbangga kerana dapat melahirkan dua orang penternak lebah madu paling berjaya di daerah Kudat, iaitu Modinbil Monbanjau dan Farinchais Mogapal yang masing-masing mempunyai 500 dan 130 haif dengan pendapatan RM2,600 dan RM1,000 sebulan.

Modinbil dan Farinchais, yang menjadi peserta KPD pada tahun 1992 dan 1998, masing-masing mengusahakan ladang ternakan lebah madu di kampung Mompilis, Kudat dan Kampung  Bodu, Kota Marudu. 

Dengan pendekatan-pendekatan baru ini, KPD diharap bukan sahaja dapat mempelbagaikan aktivitinya tetapi memberi harapan dan kekuatan kepada agensi itu untuk terus melangkah ke hadapan dan di atas landasan yang betul.


Tahniah .. peserta-peserta projek penternakan Lebah Madu KPD menerima
alat-alat penternakan daripada YB Encik Japlin Akim

 

1 SEPTEMBER 2005

KPD ATUR STRATEGI UNTUK CAPAI KEJAYAAN

Oleh: Henry Ng dan Roslan Masran


Datu Basrun Hj. Datu Mansor, Pengurus Besar KPD (kiri) dan Dato' Dr. Lim Siow Jin,  gasdfasdf
Pengerusi Eksekutif DXN Holdings Bhd (Kanan) bertukar-tukar dokumen perjanjian
persefahaman yang telah ditandatangani sambil disaksikan oleh
YB Datuk Hj. Abdul Rahim Ismail, Menteri Pertanian Dan Industri Makanan, Sabah.

Bermula dengan misi untuk mambantu meningkatkan taraf hidup penduduk luarbandar, Korporasi Pembangunan Desa (KPD) kini melaksanakan pendekatan lebih berani, inovatif dan agresif untuk menjadikan agensi itu lebih berdaya saing. 

Langkah terbarunya  termasuklah meningkatkan  peranan dan penglibatannya dalam mengkomersilkan sektor ternakan lebah madu di Sabah dengan menjadikan dirinya player, tanpa  mengorbankan  peranan dan tanggungjawab asalnya untuk membantu para petani luarbandar.

KPD telah memeterai satu  perjanjian persefahaman dengan salah sebuah syarikat tersenarai di Bursa  Malaysia, DXN Holdings Bhd, bagi menerokai usahasama  untuk  menghasilkan beberapa produk pertanian bernilai tinggi secara komersil termasuk penggunaan bioteknologi.

Projek-projek yang dicadang akan dijalankan bersama  termasuklah penanaman dan penghasilan produk-produk berasaskan spirulina, cendawan ganoderma dan cordyceps, pengeluaran enzim, sericulture dan vermiculture.

Majlis menandatangani MOU  itu diadakan di Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan Sabah di Wisma Pertanian Sabah, pada 01 September 2005, yang disempurnakan   oleh Pengurus Besar KPD Datu Basrun Haji Datu Mansor  sementera DXN Holding Bhd diwakili Pengerusi Eksekutif Dato’ Dr. Lim Siow Jin.   Majlis itu disaksikan Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Hj. Abdul Rahim Ismail.


Ling Tze ... antara produk keluaran KPD yang berpotensi


Pengurus Besar KPD sedang memerhatikan hasil nenas yang berpotensi
dalam Pemprosesan Makanan menggunakan bioteknologi


Madu Lebah ... Projek Penternakan Lebah Madu KPD akan terus diperluaskan dan
diperbesarkan lagi


Peserta Projek Penternakan Lebah Madu KPD, Encik Francis Mogapal (kanan) di Kg. Bodu, Matunggong, Kudat bersama Pengurus Besar KPD
 

2 JULAI 2005

HARI KELUARGA KPD


Y.B Datuk Haji Abdul Rahim sedang menyampaikan ucapan perasmian Hari Keluarga KPD


Y.B Japlin Akin (kanan), Datu Basrun Hj. Datu Mansor (kiri) dan
ahli-ahli keluarga KPD menyertai senamrobik


Anak-anak keluarga KPD terhibur dengan acara menyambut belon berisi air


Bakal wakil bina badan Sabah terdiri daripada anak-anak keluarga KPD