Latar belakang Beluran

Print

LATAR BELAKANG DAERAH BELURAN

Daerah Beluran, dahulunya lebih dikenali sebagai Daerah Labuk-Sugut dan telah wujud sejak awal Pentadbiran British North Borneo Charterd Company, ia merupakan antara Daerah yang terawal di Negeri Sabah. Nama Beluran diambil sempena nama bukit yang menjadi "Land Mark" pekan ini, iaitu dalam bahasa Dusun Labuk, Sungai dan Tidong disebut "BULUDAN" Pertukaran nama terjadi akibat daripada salah sebutan dan ejaan dalam surat menyurat oleh warga Inggris yang tidak fasih menyebut perkataan dalam bahasa tempatan menyebabkan BULUDAN bertukar kepada BELURAN dan kekal sehingga kini. Pejabat Pentadbiran Daerah Beluran telah ditubuhkan seawal tahun 1916, walaubagaimanapun semua rekod dan data berkenaan telah musnah akibat perang dunia ke dua, dan rekod Pegawai Daerah beberapa tahun juga musnah. Menurut sumber daripada orang lama, Encik B.S Willie telah dilantik sebagai Pegawai Daerah Beluran pada tahun 1945. KLAGAN merupakan Pusat Pentadbiran Daerah Labuk Sugut yang pertama, tetapi kerana kawasan tersebut seringkali dilanda banjir, Pemerintah British telah memindahkan pusat pentadbiran tersebut ke kaki bukit Beluran.INFO DAERAH BELURAN

Daerah Beluran terletak di Pantai Timur (Bahagian Sandakan) Negeri Sabah. Merangkumi kawasan seluas 9,480 kilometer persegi dan mempunyai tiga Kawasan Utama iaitu Pekan Beluran seluas 3,840 ekar, Pekan Telupid seluas 3,109 ekar dan Pekan Kecil Paitan dengan keluasan 750 ekar. Mempunyai 11 buah Mukim terdiri daripada 131 buah Kampung. Jumlah penduduk (Banci: 2008) 96,900 orang yang terdiri daripada Suku Kaum Kadazan/ Dusun, Sungai, Tidong, Bajau, Suluk, Rungus, Brunei, Dumpas dan Cina, Majoriti penduduk terdiri daripada kaum bumiputera dengan pekerjaan utama, pekebun kecil (Kelapa Sawit), nelayan, peniaga kecil, pekerja ladang dan kakitangan kerajaan/swasta. Hasil utama Daerah ialah kelapa sawit dan sumber laut. 

                                                                                          Tarikh Kemas kini : 11hb.November,2019

Hakcipta Terpelihara © Majlis Daerah Beluran
DiPerbaharui Pada : 18/07/2014
TERMA & SYARAT | DASAR PRIVASIDASAR KESELAMATAN
PENAFIAN :
Majlis Daerah Beluran tidak akan bertanggungjawab terhadap kerosakkan di atas penggunaan apa jua maklumat yang terpapar di dalam kandungan laman ini.
Paparan terbaik menggunakan resolusi 1280 x 800, pelayar IE8, Mozila Firefox, Google Chrome.
 
 
 
 
Majlis Daerah Beluran QualityJoomlaTemplates.