|

Selamat Datang

 
  Profil Daerah
   

 

Sejarah

Pelancongan
 

Kemudahan Awam

 

DUN

 

Wakil Rakyat

   
 
 

TEMPAT PELANCONGAN

 

 

Nunuk Ragang
 

Nunuk Ragang merupakan satu mitos yang berkait rapat dengan masyarakat KadazanDusun. Melalui beberapa kajian yang dilakukan oleh beberapa pengkaji budaya, mereka telah berjaya membongkar asal usul masyarakat KadazanDusun. Masyarakat KadazanDusun mempercayai bahawa nenek moyang mereka berasal dari satu tempat yang bernama Nunuk Ragang yang bermakna “Pohon Ara berwarna merah”. Tempat tersebut terletak di satu kawasan hulu Labuk yang pada masa sekarang terletak di Daerah Ranau.

 

Di kawasan yang berdekatan dengan Nunuk Ragang terdapat dua buah sungai iaitu Sungai Liwagu dan Sungai Gelibang. Sungai-sungai ini mengalir ke arah timur Ranau dan juga Tambunan. Sungai-sungai ini memainkan peranan penting sebagai laluan utama perpindahan beramai-ramai masyarakat KadazanDusun ke seluruh pelosok tempat di Negeri Sabah. Menurut sumber cerita lisan yang diperolehi daripada masyarakat KadazanDusun, pokok atau pohon Ara tersebut adalah sebesar enam depa lingkungan tangan yang memeluknya, daun-daun yang merimbun pula dapat melindungi di bawahnya sebanyak tujuh buah pondok kecil masyarakat KadazanDusun dahulu kala yang bersaiz 240 kaki persegi.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Polisi Hak Cipta | Penafian | Polisi Privasi
Hakcipta terpelihara 2011 © Pejabat Daerah Ranau
PENAFIAN: Pentadbir dan operator laman web ini tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan sebarang maklumat yang terdapat di dalam laman web ini.