LAMAN UTAMA
 
MENGENAI IPS
  Perutusan Pengetua
Latarbelakang IPS
Direktori IPS
Akademik
Unit Ladang
Bidang Pengkhususan
Hal Ehwal Pelajar
Galeri Gambar
Alumni IPS
 
BORANG
   
     
       
PAUTAN
 

Jabatan Pertanian Sabah
Laman Sabah.Gov

 
   
  PENANAMAN ANGGUR
   
 

Tanaman anggur bukan buat arak

Oleh: YUSRI SAHAT

 

KANGAR 10 Dis. - Kerajaan Perlis menafikan sekeras-kerasnya dakwaan bahawa projek tanaman anggur yang sedang dijalankan bertujuan mewujudkan industri pembuatan wain dan arak di negeri ini.

     
 
 
     

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Luar Bandar negeri, Khairi Hassan menjelaskan, ia dibuktikan apabila Perlis menggunakan empat jenis benih anggur yang tidak sesuai dijadikan wain atau arak.

``Bukan semua jenis benih anggur sesuai dijadikan wain atau arak,'' katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Khairi memberitahu, projek tanaman anggur di negeri ini bertujuan mempelbagaikan hasil pengeluaran buah-buahan selain mewujudkan industri hiliran yang tidak berkaitan dengan wain atau arak.

Menurut beliau, pihaknya yakin Perlis mampu menjadi pengeluar anggur utama negara berdasarkan faktor iklim dan kesesuaian tanah di negeri ini.

Sehubungan itu jelasnya, Perlis merancang untuk memperluaskan kawasan tanaman anggur sehingga 1,000 hektar dalam tempoh lima tahun lagi.

Bagi mencapai sasaran itu katanya, kerajaan negeri memohon peruntukan sebanyak RM10 juta kepada Kerajaan Pusat dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

Pada masa ini menurut beliau, Perlis mempunyai 10,000 pokok anggur yang ditanam di kawasan seluas 100 hektar di Sungai Batu Pahat.

Selain itu tambah beliau, Perlis menghantar dua rombongan yang terdiri daripada pegawai pertanian dan petani ke Thailand untuk mempelajari teknik-teknik penanaman anggur pada September dan bulan lalu.

Menurutnya, projek penanaman anggur dijangka dapat diperluaskan ke seluruh negeri pada tahun depan sama ada kepada petani atau industri kecil dan sederhana (IKS).

Dalam pada itu, Khairi berkata, Jabatan Pertanian negeri sedang giat berusaha untuk mengeluarkan benih-benih anggur bermutu yang mencukupi bagi menampung keperluan.


 
   
       
© Hakcipta Institut Pertanian Sabah, Jabatan Pertanian Sabah
PENAFIAN: Institut Pertanian Sabah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan sebarang maklumat yang terdapat di dalam laman web ini.