3R

Konsep 3R

Kitar semula ialah satu proses melibatkan 3R iaitu “Reduce”, “Reuse” dan “Recycle” ke atas barangan yang boleh dikitar semula seperti kertas, barangan kaca, aluminium, logam, plastik, tekstil, elektronik dan lain-lain.

Proses kitar semula juga melibatkan usaha mengumpul, memproses dan menggunakan semula bahan-bahan yang pernah dianggap sebagai sampah. Kitar semula memungkinkan bahan-bahan yang terbuang dapat dimanfaatkan dengan sebaik mungkin.

Sebagai contoh, tin minuman terpakai yang telah dikumpul, diasingkan lalu direnyukkan untuk diangkut ke pusat kitar semula. Aluminium terpakai kemudian dilebur untuk menyingkirkan benda asing. Tin-tin aluminium terpakai kemudiannya digunakan untuk menghasilkan tin-tin yang baru.


Tahukah Anda?

Kod nombor dalam simbol segitiga pada plastik adalah sebagai satu indikator kepada kita dalam memberitahu jenis BAHAN KIMIA yang telah digunakan dalam menghasilkan plastik tersebut.


Anda boleh mengitar semula tanaman organik di rumah dengan cara kompos, ternakan cacing ataupun membuat sungkupan (mulsa).


Video Klip Kesedaran 3R

 


Pilihan Bahasa

Carian

PENGERUSI MAJLIS

ENCIK FRANCIS CHONG

PEGAWAI EKSEKUTIF MDPG

ENCIK ROBERT MALANGKIG

Jumlah Pelawat

» 1 Pelawat Semasa
» 10 Pelawat Hari Ini
» 231 Pelawat Kelmarin
» 241 Pelawat Minggu Ini
» 2098 Pelawat Bulan Ini
» 25688 Pelawat Tahun Ini
» 83664 Jumlah Keseluruhan Pelawat

 Array ( [memory] => 0.03729248046875 [seconds] => 0.013962030410767 )